True words are not always pretty, pretty words are not always true

Saturday, 26 November 2011

Hang buat blog pasai pa?

Assalamualaikum
dan Selamat Sejahtera.

Dah masuk bulan November baru aku ada masa nak update entry. Honestly aku dah banyak kali try tapi masih tak kesampaian.Ada juga beberapa blogger senior dah email aku, pasai apa tak update blog?. Well aku tak reply. Malu la pulak nak bagi alasan, sebab alasan banyak boleh bagi. Depa duk ungkit dulu masa awal-awal nak buat blog bersungguh-sungguh nak buat, tapi lani dah macam hangat-hangat taik ayam ja..(sapa la yang taik dia  sejuk kan?). Minat menulis masih ada dan tak akan pudar, Insyallah. Tapi tu la, persoalan dalam otak betui ka blog nie sesuai dengan aku dan yang paling penting apa tujuan aku buat blog?.

Ada kenalan yang duk kata apa sebab aku buat blog nie:

1) Ala hang nie buat blog mesti sebab nak ikut trend orang ramai kan?
2) Hmm, hang ingat hang buat blog tu boleh femes ka?
3) Nak kutuk orang dalam blog la tu?
4) Hang tak payah nak buat baguih la dalam blog tu, nak nasihat orang la konon!

Hmm, nie sebahagian ja nie yang duk persoal atau duk condemn. Aku tak kisah sangat pun, nak baca just click my website then read it.

Tapi betui juga yang orang duk buat blog nie sebab trend. Well bagi aku tujuan aku buat blog bukan sebab nak ikut trend. Kalau nak ikut trend dah lama aku start buat blog, sejak wujud wordpress pun aku dah boleh buat but still aku tak buat. Tak perlu rasanya aku ikut trend, cuma dengan berblog aku dapat menyuarakan pandangan aku pasai sesuatu topic atau dari pengalaman aku sendiri kepada yang ingin membaca for free. On more thing kawan rapat aku yang suruh try buat blog then aku cuba la.

Soal femes or not, awal-awal mungkin aku ada pikiq macam tu, terus terang aku cakap(perasan betui aku).. huhu.. Then aku perasan serious perasan kali nie, bukan senang nak dapat follower yang riban-riban kan?. Follower aku baru ja sampai 30 orang. Tu pun ada hati nak jadi femes.

Pernah gak aku terlintas nak delete ja blog aku nie, buang masa ja kalau tak ada follower riban-riban. Frust menonggeng la sikit. Then aku akhirnya perasan yang follower yang ada still duk read my entry (well, most of them perhaps). Mungkin ada entry yang berjaya menarik perhatian dan juga yang berjaya memberi clue untuk depa contohnya macam soal sumbung study nie dan nie, dan juga soal padangan agama macam Allah tak bagi rezeki dan pasai orang tak p JUMAAT.

Aku dah tak kisah dah, kalau ada orang kata kononnya nak tunjuk baik la tu dengan entry agama. Aku berpegang dengan ayat ini dari sabda Rasullah S.A.W.

“Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari)

Apa yang aku faham, nasihat la orang atau bagi tau orang tentang sesuatu hal walaupun kita sendiri ada buat kesilapan. Maksud aku dengan nasihat tu at least dapat la juga pahala kan dan nasihat untuk diri kita juga. Tak kan nak tunggu jadi ustaz baru boleh tegur menegur kan, jenuh la macam tu.

Apa yang boleh aku ringkaskan dalam entry yang agak panjang nie, aku akan tetap menulis sebab niat aku berblog bukan kerana nak ada ramai follower (tu pun lepaih perbetui niat). Well, nie adalah cara aku berdakwah, Insyallah.

p/s:  Maaf kalau aku melalut banyak sangat.(dah lama tak menaip nie)

Friday, 14 October 2011

Wahai Wanita

Assalamualaikum

Just a word to understand.

"Wahai Wanita, semakin engkau menjaga dirimu, sopan gerak gerimu, tutur katamu dan menutupi rapi auratmu, semakin TINGGI NILAI engkau pada seorang lelaki"



Anyway thanks for reading (kalau boleh tu sila la follow)

Friday, 30 September 2011

Unikl ISE- Student Life Here

Assalamualaikum
dan Selamat Sejahtera.


Huh!, It's been a while I did not post anything here. I try to make some entry that maybe can give you all some information, but my life rite now is lack of time. Seriously, my life is not the same like before raya. Jari-jemari nie pun dah berkarat aku rasa. Bila datang je idea nak buat entry, aku buka je blog aku terus tak ade masa nak taip. Assignment mungkin penyebab, mungkin juga aku masih tak efficiently manage time aku, entah la kelam kabut aku rasa.. Ehh.. Awat pulak aku duk beletiaq kat sini.. Okey sorry sebab buang masa hampa..


Kembali kepada tajuk asal. Ada orang tanya aku macam mana keadaan Unikl ISE.semua nie disebabkan entry yang nie dan yang nie. Sebenarnya aku tak taw nak habaq apa so aku akan habaq apa yang aku hadapi dari awal hari pendaftaran hingga la hari yang baru-baru ini.



Kampus

Aku habaq pasai kampus dulu la. So guys, kampus city nie bukan la besar sangat, tapi tanpa diragui lagi kampus nie paling tinggi antara semua kampus Unikl. Yang mana gayat tu, cuak la nanti.. hee.. Mungkin hampa perlu adjust dengan high altitude class di awal semester (mungkin apa, pasti!). Tapi jangan risau hampa tak akan kena naik tangga untuk ke kelas kecuali la nak cepat sampai sebab selalunya time class lifts sure full. Senang kata pi kelas awai la. Sedikit penambahan, disebabkan kampus terletak di bandar jadi parking area agak terhad and tempat riadah untuk student hanya di tingkat 1(dengar citer ada gym).

Courses

Kat ISE untuk degree baru ada tiga iaitu BBA Islamic Finance(IF), BBA Management and Entrepreneurship(ME) and B of Accounting. Aku habaq awal-awal la, untuk ME student paling ramai kat course nie, untuk IF kurang sikit so dalam kelas tak sesak sangat. Untuk Accounting, aku rasa lagi sikit kut dari IF. Kalau nak pilih programme tu pilih la yang menjamin masa depan ada sendiri.

Lectures

Perlu ka aku cakap pasai benda?. Okey maybe someone of you want to know. Setakat lani atau sekarang, lecture ISE yang aku kenal atau pernah nampak semuanya okey dan relax je.Tapi satu peringatan, time degree nie ramai lecture nak kan perfection dalam setiap assignment kita especially final assignment. So nanti jangan complain kalau perlu berdepan dengan lectures macam nie. Ikutkan je sebab result kita tu ditangan lecture.


Facilities


  • Facilities paling utama mesti la classroom kan. This one memang okey (Air con sampai menusuk kalbu la)
  • Library. Aku baru masuk 2 kali ja semester nie, tapi memang okey sebab banyak ruang-ruang untuk tidor.
  • Surau. Amat luas tapi sayang jarang penuh. View pown cantik boleh tengok KLCC.
  • Cafe. Aku selalu lepak je nie, sebab aku lebih prefer makan kat Kg Baru.


  • Lift. Terima kasih sebab terciptanya ciptaan nie. tak perlu dah la mendaki tangga sampai ke tingkat 23. Lift ada 7 pecahan yang menuju ke atas, 1 pecahan menuju ke bawah. Ada lift yang direct boleh naik sampai ke tingkat 23 and ada yang berselang-selang tingkat dia so kena alert.
  • Hostel jangan harap ada. Tapi next intake maybe ada, maybe.

    Loan/Biasiswa/Yuran Semester

    Soal nie ramai yang duk tanya Unikl ISE boleh apply MARA tak? Ramai juga yang duk risau. The answer is yes you can apply. Aku dah apply and aku dah ditawarkan. Tunggu dapat surat perjanjian ja. Semester depan dah boleh enjoy sikit life aku rasa. Bagi yang income parents dah terlampau tinggi and dah kena blacklist boleh la apply untuk PTPTN( aku sampai mati pown tak akan apply loan nie, riba2). Alright, bagi yang agak kesempitan wang di awal semester boleh la try mohon dana zakat kat negeri masing-masing. Plus kalau dah daftar, yang mana asal dari luar wilayah persekutuan boleh juga apply yayasan al-taqwa, dia bagi la 1000 ringgit aku rasa. So bagi aku soal yuran nie jangan nak risau sangat banyak alternative boleh dicari.


    Social Life

    Social life, kena apa perlu ada?. Everything is social life rite? Nak makan pun kira bersocial la tu, nak study bergroup pun bersocial la tu. Aku rasa okey ja duk kat KL nie kalau rasa boleh tahan dengan jem and ramai manusia nie.Okey aku dah tak ada benda nak habaq kat sini.

    Personal Insurance

    Aku ingat Unikl ISE subscribe insurance yang bodo-bodo je, tapi sekali ambik insurance under Etiqa Maybank da. Dan diurus oleh Medijaring. Kalau rasa nak rehat-rehat kat mana-mana wad tu, boleh la pi tunjuk Kad kat mana-mana hospital boleh.

    Hal Rumah Sewa

    Akhirnya aku dan rakan-rakan dah selesai bab rumah sewa. Asal plan nak stay 7 orang, tapi 6 orang yang betul-betul stay. Living dengan rakan-rakan yang dah kenal 2-3 tahun tak ada masalah la. Time ada event Main DOTA) ja meriah la ceritanya.

    Tempat duk lepak


    Hmm, aku rasa sampai situ ja aku bagi maklumat (ada ka maklumat). Bagi sapa yang terlintas nak apply January intake nie, sila la pi usha web Unikl. Jangan nak hold-hold lagi, umuq tu makin bertambah. Nak tunggu IPTA ada harapan lagi ke aku tanya hampa. So apply je la nanti boleh join the rats race kat Unikl nie.

    p/s: Huh dah nak final exam dah


    Anyway welcome and thanks for reading.

    Tuesday, 30 August 2011

    Perkara-perkara Biasa Sewaktu Hari Raya

    Assalamualaikum


    Aku tau benda nie semua orang buat. Semua orang akan buat!. Tak kisah la macam-macam cara, tapi orang still akan buat. Ada yang buat then kena bayar. Ada yang buat tapi langsung tak kena bayar. Ada yang ambil masa lama nak buat, dua tiga hari baru siap, ada yang seminit dua je, dan juga ada yang sesaat dua je.


    Pasti anda, dan anda juga buat. Ya anda yang membaca pasti buat!.


    Apa yang anda buat aku pun nak buat jugak. Apa yang aku nak buat?

    Aku nak ucap

    Aku buat khas untuk hampa (sumpah)


    Seriously aku nak ucapkan pada semua orang. Terutamanya mereka-mereka yang rapat dengan aku. Mereka yang terjebak dengan aku setiap hari. Dah tiap-tiap hari berjumpa mesti ada terkasar bahasa dan juga perbuatan. Kadang-kadang tu tak jumpa pun boleh mengata, especially dalam Facebook la.

    So anyone who ready my blog. I want say I'm sorry for what I done, sedar ataupun tidak.

    I wish you all a wonderful Eid ul-Fitri ever!! Insallah





    Monday, 29 August 2011

    Kedah Menanti Hari Cerah

    Assalamualaikum




    Sewaktu aku menaip entry nie malam ini adalah malam terakhir umat islam berterawih(tu pun kalau hari selasa raya).

    Semenjak aku pulang di negeri Kedah Darul Aman, apa yang aku rasa hanya la sejuk. Bangun pagi pukul 11 pagi pun masih rasa macam pukul 8 pagi. Hebat betui! Selalunya Kedah panas like paling panas kat Malaysia nie.  Daripada aku sampai hari Jumaat lepas asyik hujan ja. Tak meleleh pagi, meleleh petang, tak meleleh petang meleleh malam. Huh! Basah ja negeri Ku ini.


    Aku tak kisah pown nak hujan. Hujan tu kan rahmat Allah. Tambah puasa kalau tak panas best ja rasa. Tapi satu benda yang aku takut kalau hujan non stop nie iaitu BANJIR!!!  

    Orang belah utara nie panggil Ayaq Bah! Negeri paling hujung kat semenanjung nie dah la senang banjir (PERLIS) kalau Perlis banjir besar Kedah pun pasti terima akibat yang sama jugak. Huh! Tak mau la Raya dalam ayaq bah nanti.

    So wahai hamba-hamba Allah yang nak beraya nanti doa-doakan la agar tak ada sebarang bencana yang belaku. Doa kan hari raya paling cerah dan sempurna, Insallah!!




    p/s: Happy birthday(belated birthday sebenarnya) diucapkan pada salah seorang follower aku iaitu Esul. Blog dia best gak, pi la usha.

    Saturday, 27 August 2011

    Tips-tips Pemanduan Yang Cemerlang Sewaktu Balik Raya

    Assalamualaikum







    Disebabkan aku ada masa terluang nie aku nak berkongsi sikit pasai memandu balik kampung. Nak kata aku expert tu tak dak la. Namun aku masih rasa aku expert, cuma tak pernah drive kereta F1 ja. Time-time macam nie orang yang noob bawak kereta boleh practice driving!.


    Okey! We go to the main point. Which is driving tips from danradhi!.(pulun pulun).

    Tips tipikal macam biasa service your car  tak pown pi tukaq minyak hitam sudah la. Kalau driver yang ambik kisah mesti dia bawak kereta pi workshop check minyak, check break oil, check break, check tayar, check tayar spare, check macam-macam lagi la. Yang betui-betui ready nak balik kampung dia siap practice macam mana nak tukaq tayar bila emergency! Banyak kali la duk buat latihan.Kalau yang tak ambik kisah pulak, cukup time nak bertolak just isi minyak full tank jalan saja.. Kereta rosak jenuh garu kepala.

    Second tips, sediakan junk foods macam kacang tanah (cap apa pown tak kisah), asam ka, drinks dan juga lain-lain. Maksud aku lain-lain kat sini makan yang ringan-ringan ja jangan hentam makan nasi goreng ayam pula sambil driving. Bukan tak boleh, cuma kena ada orang tolong suapkan (aweks/bini lagi bagus). Bab drinks tu aku nak share my personal tips, cuba avoid minum drinking water atau mineral water. Sebab apa?. Minuman tu kan minuman kosong nanti laju pulak ayaq tu pi pundi kencing. Akibatnya sesak la RnR nanti. One more thing, avoid mentos with 7UP! Satgi bala akan menimpa. Aku taw sebab aku pernah alaminya iatu cirit birit.

    Tips seterusnya, tipikal gak nie dapat kan rehat yang ideal. Kalau kurang jadi mengantuk dan kalau terlebih pown jadi letih.

    Jalan yang bosan


    Tips bila dah mengantuk. Drivers yang nak ke utara tanah air selalu bosan ja sebab kebanyakan jalan adalah straight line ja. Belah pantai timur aku rasa best sikit.Bila jalan dah bosan semestinya akan mengantuk. Tapi bagi aku senang ja, first adalah drive laju sikit. Maksud aku, laju sikit ja dari kelajuan yang hampa duk drive tu. Bila dah laju daya tumpuan lagi excellent. Tapi cara nie hanya boleh di amal jika tahap mengantuk tu tak kritikal. Kalau dah kritikal tips terbaik adalah stop at the nearest RnR la atau bila dah tak boleh tahan masuk la kat susur keluar terdekat then lepak la sebentar di tol tersebut.

    Tips nak elak kesesakan lalu lintas. Rancang la perjalanan anda. Contohnya ambik la cuti awal sikit sementara traffic tak heavy lagi. Contoh yang lain ikut jalan lama. Tapi semuanya adalah berdasarkan pengalaman anda. Dengar pengumuman dari PLUS time bila yang sesuai nak gerak. Kalau yang noob mesti tak boleh plan. Kalau yang dah pro mesti sudah plan. Bab sesak time balik raya nie sebenaqnya agak susah nak avoid. Aku taw sebab aku pernah balik KL dari Aloq Star sampai 12 jam...


    Tips seterusnya ialah, Sabar dalam pemanduan. Bila driving long distance nie akan tiba masalah yang menguji kesabaran, especially drivers yang balik time siang hari.(tengah berpuasa pulak tu). Antara masalah terbesar adalah kesesakan kat highway tu, orang slow driving kat right lane, orang memotong ikut laluan kecemasan dan lain-lain lagi.



    Tips seterusnya, Jangan bawak laju!!!. Nie sebenarnya adalah amaran. Kalau dah taw kereta tu tak stabil, kereta tu dah tua, kereta tu ada masalah, kereta tu overweight dan juga pemandu yang tak terer jangan la nak try speed up. Nak cepat sampai kampung pun jangan la nak memandu lebih dari kemampuan kereta dan juga skill anda sekalian. Nanti jadi macam nie pulak




    Kalau kambing okey juga.









    Tips yang lain adalah Tolong jangan jadi samseng jalanan pulak kat highway nanti! Orang lain drive elok ja tiba hampa jadi punca nyawa orang melayang.


    Last tips dari aku, patuhilah undang-undang yang telah kita ketahui!. Jangan menyumbang dalam statistik kemalangan tahun nie. Bak kata pepatah biar lambat asal selamat. 


    One more thing kena ingat jalan tu bukan hampa ja yang bayaq duit tol! So, a last word from me, drive with your knowledge!


    p/s: aku betui-betui tak dak mood nak raya.


    Tuesday, 23 August 2011

    Kerja Part Time Malam Sehingga Awal Pagi

    Assalamualaikum,

    Rugi aa makan burger nie


    Hai semua yang membaca.

    Malam ini, iaitu pada sepuluh malam terakhir Ramadhan sepatutnya umat-umat Islam bersungguh-sungguh beribadah menjadi malam Lalaitul Qadar.Tapi juga tak lupa yang sibuk membeli belah barang-barang raya, banyak betui duit.

    Tapi-tapi, gua dan member masih terlekap kat McDonald dari Isyak sampai la pagi-pagi buta nie. Alhamdulilah assignment dah siap(sikit ja aku rasa). Makin lama makin sejuk pulak dan makin mengantok. tapi sambil tu duk usha awek-awek yang mai boleh la juga segarkan mata.

    Tapi sekarang dah boleh sahur gua rasa. Tapi gua tak mau telan burger McD sebagai menu sahur. Tapi gua juga tak tahu apa tujuan gua post entry nie.

    Tapi sebelum penutup, gua nak ucap selamat bersahur dan teruskan berpuasa.

    Gua juga rasa banyak ayat 'tapi' dalam entry kali. Okey la gua nak balik bersahur kat damansara pulak. Tapi gua rasa entry nie mengarut ja. Sekian.





    Sunday, 21 August 2011

    Sebab apakah anda berpuasa?

    Assalamualikum


    Hai orang yang berpuasa sekalian.Sebelum terlambat dari habis season ramadhan, sementara aku ada kesempatan untuk meng'online nie (maklum la laptop gua dah jahanam).


    Bercakap soal berpuasa. Ya ia memang telah diwajibkan untuk semua muslim dan muslimat. Semua dah taw aku harap la.. (rujuk surah Al-Baqarah ayat 183-184)


    Tapi hampa semua pasti kan niat berpuasa tu betui-betui untuk Allah?

     Antara sebab yang femes dari pemerhatian aku ialah:


    Aku berpuasa sebab nak kurus!
    Sebab nie selalunya wujud antara pompan-pompan sekalian. Nak masuk ja bulan puasa terus set nie la peluang nak berdiet!. Nanti dah kurus makin hot la untuk raya.Tapi jenis nie tak pa la sebab bak kata pepatah, sambil menyelam minum ayaq!(bulan puasa nie menyelam dan minum ayaq memang tak boleh pada waktu pagi).


    Aku berpuasa sebab ikut orang!
    Hmm.. Sebab nie paling masalah. Meman diawal niat berpuasa tu sebab Allah tu pown kalau ada la. Berpuasa sebab orang sekeliling berpuasa, tak puasa malu beb! Plus kalau makan kat public sure kena denda. So ada yang berpuasa sebab nie.

    Berpuasa sebab adat!
    Yang nie agak sama seperti diatas. Kalau tak berpuasa rasa tak sempurna ja nanti nak raya. Tak dak feel kononnya. Ungkapan kalau tak puasa tak boleh raya, terpahat di hati kut. Tapi berpuasa just berpuasa, sembahyang tak buat pown, terawih jauh sekali, baca Al-Quran dalam mimpi je la.

    Berpuasa sebab dapat duit!
    Terus terang aku cakap dulu aku pown macam nie, tapi aku sure hampa semua pun pernah macam nie. Sebab nie hanya boleh terjadi untuk kanak-kanak yang baru nak belajar berpuasa. Kalau ada yang dah besaq tu.. tak taw la nak kata apa..

    Jadi apa yang aku nak kata kalau boleh tu, tuluskan niat berpuasa hampa semua. Macam yang kita duk niat, "Sahaja aku berpuasa pada bulan Ramadhan kerana ALLAH Taala". Moga-moga puasa kita bukan sekadar menahan lapar saja. Insyallah.


    p/s: Huh! Tak lengkap pulak hidup tanpa laptop yang berfungsi

    Friday, 12 August 2011

    Bahasa Melayu vs Bahasa Inggeris

    Assalamualaikum
    dan Salam Sejahtera




    Bahasa Melayu sememangnya bahasa ibunda kita sebagai rakyat Malaysia, atau lebih tepat lagi sebagai orang Melayu. Tapi betui ka bahasa nie masih bahasa utama di Malaysia?

    Persoalan nie timbul terutamanya di kalangan rakyat yang menentap di bandar-bandar utama negara kita. Seperti Johor Baru, Ipoh, Putrajaya,Cyberjaya, dan semestinya Kuala Lumpur + Petaling Jaya. Aku yakin ramai yang akan berbahasa Inggeris dalam pergaulan mereka terutamnya mereka yang berbangsa bukan Melayu, ya Melayu yang town-town nie ramai yang berbahasa Inggeris dalam percakapan mereka jugak.

    Ok aku bukan nak kata salah. Memang tak salah pun, dahsyat la tu fluent berbahasa Inggeris. Tabik spring sikit. Seriously tak salah. Bagi aku sistem pembelajaran di sini dah berhasil dengan adanya mereka yang mempunyai English education dengan baik. Yang aku duk perhati keliling aku ramai antara bangsa Cina dan bangsa cina sudah pun kurang berbahasa Mandarin mereka lebih suka bercakap dalam English. Bangsa India juga sama. Melayu pun sama saja. Tapi kalau mereka cakap pun antara mereka yang boleh dan mahu berbahasa inggeris sahaja.

    Kalau orang India yang lebih berpindidikan dan orang India yang kurang pendidikan sure depa akan cakap dalam bahasa Tamil. Cina dan Melayu pun macam tu. Sebenaqnya style percakapan kita bergantung dengan kemahuan kita sendiri ada yang mix up their language like me, atau bahasa rojak dalam percakapan harian.

    Tapi yang jadi masalah kalau, orang Melayu sendiri yang tak boleh cakap Melayu! Bukan tak dak, tapi ada! Kalau dah Melayu macam nie, apa pulak halnya dengan bangsa Cina dan India sendiri. Nie yang bawak masalah. Kalau dah dari kecik tu duk oversea sampai umuq 20 an memang payah la nak cakap Melayu.
    Tapi nie yang duk kat Malaysia. Tapi sorry I can't speak in Malay. Mungkin dah kat umah depa semua duk cakap English dengan anak depa dalam proses petumbuhan, ehhh pembesaran tanpa sebarang penggunaan bahasa Melayu so jadi la macam nie. Tapi bagi aku at least boleh la berbahasa Melayu kalau tak boleh, hampa boleh belajaq balik la. Take times but you should!.

    Bukan aku nak kata depa-depa nie tak sayang Malaysia, tapi untuk memudahkan dalam pergaulan mereka juga dengan orang yang kurang boleh berbahasa English nie.

    Ko orang apa? Melayu kan, Jadi apahal ko cakap omputih pulak dengan aku nie!?

    Err.. Narrow minded betul percakapan seperti diatas.
    Tolong jangan berfikiran macam tu. Tak salahkan kalau member kita nak speaking dengan kita. Dia mungkin nak improve dia punya speaking bagi lagi fluent. Hampa pun boleh gak improve secara tak langsung.Duk dengaq dia bersembang dalam bahasa English boleh la improve hampa punya language kan. So be a more positive person.

    Ada juga orang yang kononnya hebat berbahasa English nie mengata orang yang kurang fasih dalam bahasa asing nie bodoh. Yela dah tak pandai cakap dalam bahasa omputih, bodoh aa. Jenis nie yang kurang ajaq oit. Dah pandai (sikit ja pun), mau pulak eksyen lebih-lebih. Ada ka seorang lawyer kata seorang hakim bodoh sebab hakim tu tak mau berbahasa English? You think about it. Tak pun dia yang tak reti cakap dalam bahasa Melayu?.

    Okey dah bab tu. Kutuk mengutuk apa pun tak boleh.

    Macam aku lebih suka berbahasa Melayu. Bukan sebab aku tak reti cakap English tapi aku lebih selesa dengan bahasa ibunda aku. Nak kata speaking aku suck, tak kut. Yela duk kat resort  Pulau Langkawi berbulan-bulan kalau tak reti cakap English, hmm.. Pungah la.

    Hampir sebulan aku duk buat physio treatment kat Tropicana Medical Central tu. Fisioterapi nie pulak mula-mula dulu selalu ja cakap English dengan aku. Pernah first time aku pi sana dia cakap English, sebabkan aku sakit sangat jadi selamba ja aku balas dengan loghat utara aku.Sure dia tak paham. But still aku masih cakap Melayu dengan dia sampai sekarang. Setakat sepatah dua tu pernah la dalam bahasa English.

    Jadi lani depa (ada dua fisioterapi), akan cakap Melayu dengan aku sebab aku tak mau cakap English dengan depa. Tapi baru-baru nie time tengah duk buat treatment kawan aku dari Russia call tanya pasai rumah sewa di Kuala Lumpur(celah mana dia dapat no aku pun tak taw, mungkin aku pernah bagi). So terpaksa la aku cakap English, tak kan aku nak cakap Melayu pulak. Habis ja cakap.

    "There you can speak in English fluently!" awek India fisioterapi bernada keras sedikit.

    " Err.. You hear me?" Aku agak terkejut, aku ingat tak dak sapa sebelah tirai katil aku tu.

    "Clearly! So why you don't want to speak English with us?(us kat sini ialah dia dan seorang lagi amoi cun)" keras juga nada dia.

    "Sebab I suka you all cakap dalam bahasa Melayu" Jujur aku cakap kalau India dan Cina cakap Melayu mesti ada tone yang ganjil sikit. Tapi dalam kes nie dua aweks yang berbeza bangsa tu tone depa sedap gila kalau dengaq. Plus depa-depa nie segak-segak (mula la nak gatal).

    So bagi aku don't judge kalau ada orang yang cakap bahasa English tu sombong, lupa daratan pulak, and orang yang tak berbahasa English tu bodoh. Tapi tak rugi kalau belajar bahkan akan ketinggalan nanti dengan arus permodenan. Takut nanti berlaku kes-kes penipuan dalam perjanjian sewa beli hartanah contohnya. Time sambung study kat university pown English tu wajib untuk setiap subject kecuali subject LAN la dan juga terkecuali untuk mereka yang menyambung pelajaran di politeknik. Jadi belajar tu atas kemahuan diri sendiri.  Aku memang suka cakap Melayu, nanti kawan aku dari Russia tu mai bulan September nie aku ajaq dia bahasa Melayu. So Olya get ready!



    Anyway Welcome to my blog and thanks.

    Sunday, 7 August 2011

    Khas Bagi Mereka Yang Berada Di Luar Negara!

    Assalamualaikum
    dan Selamat Sejahtera.




    Wahai perantau-perantau di luaq sana, sihatkah hampa semua?.

    Macam mana berpuasa di perantauan?.. Mesti rasa rindu dengan suasana berpuasa di tanah tumpah darah kita kan?. Ada yang rindu dengan family semestinya, ada yang rindu dengan masakan disini dan juga lain-lain.

    Hehe jangan sakit hati aku tanya macam nie.. I'm just asking..


    Ok la, direct to the point. Mungkin nie adalah satu tawaran yang sedikit sebanyak dapat mebendung rasa rindu terhadap Malaysia. Aku dengan rela hati mengunakan blog aku nie untuk membuat sedikit research pasai kehendak rakyat Malaysia di luar negara(padahal tak ramai pun baca blog nie). 


    RABUNG UTARA ENTERPRISE akan menawarkan perkhidmatan export atau penghantaran barangan ke setiap rakyat Malayisa di luar sana mengikut permintaan. Jadi mungkin blog aku nie boleh menjadi tempat permintaan atau shortlisted place untuk sementara waktu sehingga RABUNG UTARA ENTERPRISE mempunyai webpage mereka sendiri, mungkin next week. Segala transaksi pembayaran adalah melalui Paypal dan account transfer. Mereka juga adalah syarikat penuh bumiputra yang beralamat di Kota Damansara. 




    So kalau hampa ada apa-apa yang nak minta dikirim(berbayar ok), boleh la tinggal pesanan kat ruangan comment aku nie. Barang apa pun boleh insallah bak kata mereka kecuali barangan basah, contohnya Kari kepala ikan,Nasik kandar pelita, dan lain-lain yang sejenis. Barangan yang boleh dihantar adalah seperti rempah ratus buatan Malaysia, songkok  atau lebai, baju kurung, baju melayu, barangan IKS dan lain-lain lagi.. You just name it first then they will contact you guys. Tambah-tambah nak raya dah nie.


    Lupa pulak nak bagi habaq, hampa juga boleh check depa punya link ebay mungkin next week juga, tapi buat masa lanie hampa just habaq ja apa yang hampa mau. Depa boleh beli then send to you. Soal harga aku rasa memang berbaloi la.


    Sekali lagi bagi mereka yang berminat boleh la tinggalkan pesanan di bawah berserta nama. Depa akan memenuhi tuntutan anda. Sekian terima kasih dari pihak Rabung Utara Enterprise .

    Anyway welcome to my blog and thanks

    p/s: Jangan teragak-agak nak meminta, rindu yang teramat mungkin dapat diubati oleh barangan dari Malaysia.

    Friday, 5 August 2011

    Mengapa kawan mengata dibelakang kita?

    Assalamualaikum





    Everyone sihat ka? posa ada tinggai dak lagi?



    Bila berbicara soal cakap-cakap belakang atau bahasa mudah tikam belakang, aku pasti ramai yang pernah alaminya sendiri. Aku pun pernah. Kadang-kadang tu kita terfikir awat kawan baik aku sendiri yang buat macam nie kat aku?. Kalau aku kata ada yang sedih dan ada ramai lagi membara mesti hampa setuju dengan aku kan?


    Ada juga yang bergaduh kaw-kaw punya, sampai ke tahap bertumbuk sepak terajang pun ada, ada juga yang sampai putus kawan tu paling habis cerita la, ada juga yang sampai putus sedara dan macam-macam lagi. Tapi ada juga yang boleh memaafkan kelakuan si penikam belakang tu, mungkin bagi dia macam gatal-gatal je kena tikam kat belakang. Banyak lagi la aku rasa kesan dari tikam belakang nie.


    Tapi kalau di tanya awat kawan aku buat macam nie? Memang tak dapat la jawapan. The answer only with the backstabber. Okey lani aku nak memberi pendapat sikit pasai hal nie.


    Kenapa orang menikam belakang kita one of it ialah, backstabber tu memang tak boleh masuk dengan perangai kita. Setiap tingkahlaku pasti jadi masalah. Ada unsur cemburu yang kuat la kononya. Jenis nie yang payah sikit nie, kadang-kadang tu elok ja kawan tiba-tiba nah berdarah belakang badan. Cara paling mudah nak hindar ialah kita buat tak taw ja, find a better friends. Kalau nak layan buat penat ja sebab backstabber nie memang dari awal tak boleh nak setuju dengan kita. Tapi kalau jenis nie aku akan rasa proud dengan diri aku, ye la dah dia duk cerita pasai aku ja, mesti dia selalu ingat about me.



    Ada juga backstabber nie tak bermaksud pun untuk buat cerita atau mengata tapi keadaan yang membuatkan sesuatu gurauan tu jadi a big deal. Contohnya si A saja nak bergurau dengan memanggil si B dengan gelaran seperti "oit gemok!" dalam facebook yang dia rasakan lebih mesra, then si B membara pulak disebabkan si B baru nak mengenali si A nie dan ada dua tiga orang yang jadi batu api. Padahal si A pun gemok gak, so sepatutnya tak ada masalah. Jadi backstabber nie bukannya backstabber la kan. So jangan nak cepat bara.


    Backstabber juga selalunya dari bekas atau kawan baik kita sendiri, rasa pelik kan but that's what happen. Ada dua jenis sebenarnya. Iaitu backstabber yang memang backstabber, dia jealous  dengan hang punya femes tu ka, hang punya kepandaian ka, hang punya kecantikan ka, atau hang punya kecomelan atau lain-lain hal. Dia nak kat bf/gf-suami/isteri hang ka, boleh ja dia tikam hang. Bagi hancur hubungan hang settle semua then ada chances nak dapat la apa yang dia nak. Jenis nie hang kena kuat la part belankang hang tu. Aku pun tak taw macam mana nak membendung.



    Ada juga BFF kita yang 'ter'jadi backstabber. BFF jadi backstabber lagi la membara-bara, yang sedih pun ada.Tapi ada hampa fikir pasai apa dia jadi backstabber? Aku rasa hampa tak akan fikir pasai tu? Yang aku taw hampa mesti nak bubuh dia balik kan. Kenapa aku katakan 'ter'jadi, maksud dia lebih kurang macam nie la. BFF hampa ada perasan yang hampa ada buat salah seperti pinjam duit tapi lambat bayaq, nak jadi leader tapi idea and cara yang salah atau dalam kelas duk buat kepala, tapi mostly hampa just buat kepala tanpa ada kebenaran. Jadi dia nak menegur kelakuan sumbang nie tapi takut ada yang terkilan jadi terpaksa cerita kat another member yang agak baik  untuk sama-sama settle kan masalah sumbang nie (adoi lenguh pungkoq pulak duk lama sangat nie). Plan dah baik punya macam mana nak tegur tapi member yang sorang lagi tu boleh pulak buat cerita tambahan kat another member yang pastinya akan tersebar seperti hembusan bersin. Jadi secara tak sengaja akan 'ter'jadi backstabber.


    Bila hampa tanya pasai apa tikam dari belakang nie? Dari depan tak berani ka?Then di jawap, "aku memang nak tegur tapi tak taw macam mana nak tegur". "Kalau aku tegur face to face,then direct to the point aku sure mesti hang tak boleh terima punya" "Sebab apa aku kata macam tu sebab hang nie rasa semua betui kat hang" . See what I mean? Kalau jenis yang susah nak terima nasihat atau teguran orang lain memang macam nie la jadinya. Especially yang cepat membara tu, ya hang la kut!. So please listen to others, only they can see your mistake.



    Jadi kalau ada orang yang menikam belakang kita, aku rasa sepatutnya hampa soal siasat la dulu cerita dia. Mungkin dia tak sengaja atau mungkin dia sengaja. Who knows?.


    Anyway welcome to my blog and thanks.

    Monday, 1 August 2011

    Selamat Berjuang Melawan Nafsu Pada Bulan Ramadhan

    Assalamualaikum




    Wahai gadis-gadis, hampa dah selesai ganti posa ka? Kalau dak nanti double la ganti posa tu. Hikhik.




    Alhamdulilah, gua baru selesai melantak untuk sahur pertama tahun nie(nampak sangat tak pernah posa sunat isnin khamis). Daging masak kicap, teloq masin dan sayoq kacang panjang jadi la noh untuk bersahur. Nanti duk umah sewa tak dapat la semua nie.....


    Perlunya kita bersyukur sebab kita dapat bertemu dengan bulan Ramadhan tahun nie, bukan semua orang dapat berjumpa dengan bulan istimewa nie, ada yang telah Allah jemput dulu, ada pulak yang ditimpa kecelakaan so nak posa tak boleh. Alhamdulilah, target gua nak improve posa tahun nie dari tahun lepas yang macam tak sempurna ja gua rasa.


    Sebenarnya pada bulan nie juga kita perlu berjuang melawan nafsu kita sendiri maklum la, iblis syaitan semua kena lock kan jadi yang akan menghalang kita hanya la nafsu sendiri. So sepatutnya senang la nak melawan, tak dak hasutan lain.


    Nafsu tidoq yang membuak-buak, sapa yang berjaya bangun sahur secara tak langsung hampa dah berjaya melawan nafsu tidoq. Ingat senang nak bangun? yang jenih baloq liat habis la sahur dia. Rugi wei rugi!. Orang kata tak dapat la fadilat bersahur tu dan juga tak ikut sunah nabi S.A.W. Kalau malaih sangat, minum ja segelas ayaq ja. Kononnya nak diet la tu nanti time berbuka makan macam jin. Tidoq juga satu ibadah akan menjadi alasan untuk sapa yang malas atau letih pada siang hari. Okey nanti time judgment day list pahala mai kut tidoq bulan posa ja, langsung tak macho. So jangan banyak tidoq sangat. Banyak ibadah lain lagi yang bermakna.


    Nafsu mangawan atau nafsu berdating akan menjadi masalah juga nanti. Bagi yang bercouple tu yang ternyata menghampiri zina sepatutnya berjuang berhabisan melawan nafsu untuk keluar berdating. Sekurang-kurangnya bulan nie hampa berjaya mengurangkan dosa dari berdating. Okey mungkin akan ada yang kata, "ala kami pi bukak posa sama-sama pun tak boleh ka?". Boleh aih pi bukak posa sama-sama, tak dak masalah cuma nanti lepas berbukak tu apa yang hampa akan buat? Sumpah pi sembahyang terawih sama-sama la kan. Jarang aa pi sembahyang sama. So guys and ladies kurangkan nafsu berdating nie. Yang ladies jangan jadi gatal-gatal okey.



    Nafsu cepat marah akan menjadi masalah juga time posa nie. Bulan mulia nie juga adalah medan atau masa yang sesuai untuk melatih anger management hampa semua. Yeah sesuai juga untuk gua juga. Gua rasa jenih yang cepat marah macam aku nie perlu memupuk sifat sabar dengan lebih lagi. Gua tau bukan senang, salah satu caranya ialah kita suruh la rakan atau family yang rapat tegoq kita punya bara tu. Satu lagi banyak-banyak la ambik ayaq sembahyang supaya kita cool sikit, tapi part kumoq tu jangan lebih-lebih pulak. Satu lagi cuba la ucap kalimah-kalimah Allah supaya tenang sikit.


    Nafsu membazir yang membazir selalunya muncul ketika petang iaitu ramai antara hampa yang suka membeli macam-macam makanan, tapi end up haram tak boleh makan semua jadi hampa dah membazir kat situ. Membazir kan sifat setan, tapi setan kan dah kena rantai so membazir tu memang dah menjadi sifat hampa la.
    Membazir bukan saja kat beli makanan tapi hampa kalau jenih nak bersiap sempoi-sempoi punya untuk raya. Kalau setakat beli sepasang dua baju raya tu okey la lagi. Nie ada yang sampai 7 pasang, what the hei nak bagi cukup seminggu kut berlaram untuk raya. Tu tak cerita lagi mak-mak hampa yang duk bersiap nak percantik rumah, nak lawan dengan rumah sebelah katakan. Huh, membazir tu bukan sifat Islam yang sejati ye.



    Nafsu makan sepatunya akan berjaya dibendung oleh para pengemar makanan, tapi nafsu nie paling payah gua rasa. Time sahur nak makan heavy kononnya dapat la tahan sampai nak berbuka nanti tapi mai dalam kui 9-10 pagi mata dah mengantok so hampa akan blame kenyang sangat. Nafsu makan juga akan membuak-buak sekali lagi time nak berbuka. Mula la nak plan makan macam-macam. Bagi orang yang macam gua nie, yang bertubuh besar nie sila la kawal pemakanan hampa semua.Time nie la nak diet pown kan. Lagipun kalau time berbuka makan banyak jadi masalah pulak bila dah kenyang sangat tak larat la nak pi terawih. Memang shit aa bagi alasan nie. So please control makan.


    Nafsu nak terbukak sana sini. Maksud gua kat sini dalam bulan posa nie jangan la nak pakai pakaian seksi-seksi bagi yang perempuan. Nie nak keluaq pi Pavilion mau ja pakai short pants, taw la bulan posa nie panas sikit tapi tak pikiaq pulak neraka tu lagi panas beb. Laki-laki yang tertengok pun panas ja mata. During this period la ladies boleh belajaq nak tertutup aurat tu sikit. Bukan pakai tudung ja taw, tutup aurat lagi better. Nie pakai tudung dah okey tapi still pakai baju ketat-ketat, baju lengang pendek and others you name it. Kesian la kat laki-laki nie, nak lawan nafsu lapaq satu hal, tambah pulak nafsu mata nie.. Adoi terseksa taw laki-laki. Ada juga rakan-rakan perempuan gua yang dulunya tak pakai tudung tapi lepas posa tahun lepas terus letak tutup aurat, huh sejuk ja mata memandang. Nafsu pun tak bergelora dosa pun tak bertambah.


    Nafsu merokok.... Errr tak mau komen banyak sangat nanti ada ja alasan.


    Nafsu sekodeng aweks cun. Time bulan posa memang letih la nak control kan guys. Pi ja kat pekan sikit, Huh! tercabar kut. Tak mau tengok akan ada ja yang tertengok, tambah-tambah yang bukan Islam punya dress up. Apa perlu kita buat? Kalau dah tertengok tu tengok la lama-lama jangan tertutup pulak. Satu lagi istifar la guys. Gua tau tengok yang indah tu nikmat. Tapi sila control pandangan anda. Perempuan pun sama ja.


    Nafsu ber'online' yang ternyata telah sebati dengan diri kita, termasuk gua. Kalau boleh time posa nie slow la sikit meng'oline' tu cuba hampa ganti dengan baca al-quran ka, sembahyang sunat tahajud ka especially after midnite, ramai yang gua taw selalu online sampai ke subuh. Cuba buat yang termampu untuk memperbanyakkan ibadah kita, mana nak pi taw malam nie malam last ka, kan rugi.


    Nafsu mengata kat orang. Nafsu nie pun boleh terjadi tanpa sengaja. Kadang-kadang tu bukan nak kutuk tapi saja nak sembang pasai sesorang tu tapi tiba-tiba terkutuk pulak. Huh!. Sila control. Gua pun kena control nie.


    Nafsu bermalas akan menjadi faktor gua rasa. Contohnya kalau dah posa tu kerja jadi lembab, assignment jadi tak perfect, masuk kelas asyik menguap ja. Please don't be like this, buat buruk nama Islam ja dengan perangai hampa tu.


    Jadi ladies and guys sila la berjuang melawan nafsu-nafsu hampa sekalian. Gua pun perlu juga melawan.Gua taw bukan senang tapi we should try our best with it. Sapa la yang perfect kat dunia nie. Okey nanti boleh la buat entry pasai kebaikan atau kelebihan bulan Ramadhan pulak.


    Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak! Posa biar penuh, ibadah ditambah dan jangan membazir ye!



    Anyway welcome and thanks.


    p/s: Gua dah ada business beb! hee. Lupa pulak, kelas semua start sejam awal bulan posa nie...

    Wednesday, 27 July 2011

    Wordless Wednesday: Halangan Besar Di Depan!

    Assalamualaikum
    dan selamat sejahtera




    Selamat maju jaya guys!!


    Anyway Welcome to my blog and thanks.

    Malaysia vs Singapore 2011

    Assalamualaikum
    dan selamat sejahtera.





    Owh Khamis! Aku tak sabaq pulak nak tunggu. Mai la cepat-cepat sikit.

    Tak taw pasai apa, semangat aku bertambah-tambah nak pi tengok game Harimau Malaya dengan Singapore. Mungkin disebabkan depa kalah kat Stadium Jalan Besar haritu aku rasa patut aku pi Stadium Nasional Bukit Jalil, Nak pi mengaum sikit nanti. (Padahal boleh la usha aweks yg minat bola).

    Ada juga bunyi macam mana nak pi sokong? Game hari tu pun main macam taik! Tak mau la aku membaziq beli tiket pi stadium sat lagi kalah pulak!.

    Ahh! Peduli apa aku. Yang aku pasti Dato Rajagopal mesti dah plan macam mana nak improve defend game nanti. Another point, player Singapore yang tua dan berat tu mesti tak boleh nak adjust dengan padang asli lagi tulen di stadium nasional kita. Plus penyokong kita lebih dari 60 ribu aku rasa! Boleh la nak "Aaaauuuuummmmmm" "Aaaauuuuummmmmm""Aaaauuuuummmmmm" ramai-ramai.


    Tokak Harimau tokak!


    Jadi kita berdoa la agar players kita bermain di tahap tertinggi mereka! Kalau ada player yang baca blog aku nie, tolong jangan buat kami kecewa okey!


    p/s: tiket aku tak dan beli lagi, so......... ada tiket lebih dak?


    Anyway welcome to my blog and thanks

    Saturday, 23 July 2011

    Why "Top Gear" is my favorite show

    Assalamualaikum
    dan selamat sejahtera.


    Well, sapa-sapa yang mengaku minat kereta then tak taw apa rancangan "Top Gear" hampa semua diminta bakaq lesen ok!. Yes aku taw ada yang tak suka sebab "Top Gear" pernah kutuk kereta Proton dan Perodua tapi semua tu fakta. Tapi show nie masih menjadi kegemaraan aku.

    Salah satu sebab adalah macam nie:






    So gelak la puas-puas! Ahad nie kalau free usha-usha la kat tv7, pukui berapa aku dah lupa. Pi check kat surat khabaq.


    Anyway Welcome and thanks



    Friday, 22 July 2011

    Malaysia XI vs Chelsea 2011

    Assalamualaikum
    dan Selamat sejahtera.


    Maaf kualiti gambaq tak elok

    Kadang-kadang tu benda yang kita idam atau nak memang tak akan dapat dan kadang-kadang tu kita dapat apa yang kita nak. Dalam hal aku, yeah! gua dapat jugak akhirnya tiket pi tengok match nie!


    First of all aku nak ucap tahniah kat skuad Olimpik negara. Kalah 1-0 je kut!. Memang kalah, tapi bagi aku dah sapa-sapa yang pi tengok match tadi sepatutnya Harimau Muda(HM) boleh menang dengan Chelsea dak pun seri.


    Awai first half memang aku exited!. Memang aku tak duk diam la, dah lama kut tak tengok Chelsea main live kat Malaysia, 2 tahun ada kut last depa mai sini. Bila mai tengah first half aku dah boring dah. Corak permainan Chelsea boring tahap mengantok punya. Memang ada banyak try dari Chelsea walaupun hanya mengunakan satu striker iaitu Torres, tapi still defend Harimau Muda cool ja tak macam skuad Harimau Malaya. Tapi HM lack of attacking mungkin ada dua tiga player tua dalam skuad yang menganggu rentak kebiasaan HM. Start part nie keeper Malaysia Farizal memang hero la. Torres try pun tak gol, lampard telah la, player Chelsea yang lain tak dak harapan. Lupa pulak, Benayoun si player negara Yahudi menjadi mangsa "boo" penyokong Chelsea di Bukit Jalil. Bosingwa pun kena "boo" tu la nak buat john kat negara orang memang kena aa.


    Untuk menghilangkan mengantok dan dahaga sewaktu masa rehat, aku pi la menjamah(melantak sebenaqnya) yang telah disediakan oleh organizer.


    ada kad nie nak melantak apa pun boleh



    Disebabkan aku terlalu asyik menjamah(melantak) makanan yang disediakan. Aku terlepas starting second half, pi tempat duduk yang empuk berbalut kulit tu, aku ada ternampak Pak cik botak Anelka dah masuk, Pak Terry pun dah ada dan pujaan ramai penyokong The Blues Drogba pun dah masuk. Aku kecewa dengan makanan yang agak best telah membuang masa aku.


    Sorry kabur sikit, so hampa kena perhati betui-betui


    Masuk ja second half, aku dah bersemangat tengok game HM, passing almost 70% tepat. Game pun tengok sedap ja. Tapi sakit hati pulak tengok Chelsea tak boleh nak gol-gol lagi. Sepupu aku yang fan ManU duk sengih ja tengok aku (haramjadah betui). Masuk ja minit ke 70, HM banyak buat attacking, player-player yang dah tua semua dah keluaq, so player HM main macam corak depa yang sebenaq. Ada banyak try dari HM, yang on target pun mencuakkan keeper Ross Turnbull terbaik aa dari HM. In fact defend Chelsea sepatutnya antara defend terbaik Eropah, tapi Ferreira tersemput-semput nak ligan attacking dari bahagian kiri HM. Ashley Cole kadang-kadang tercabar juga.


    Dalam minit ke 70, keeper hero HM telah dikeluarkan dan diganti dengan Tarmizi. Time dia dah masuk tak banyak percubaan dari Chelsea, HM ja yang duk attack. Ada dua percubaan yang sepatutnya HM dah boleh sumbat, tapi apakan daya. Harimau Muda tewas dengan sepakan percuma dari kuda tua Chelsea, Drogba. Tapi tu pun boleh dipertikai, sebab bola jatuh atas line.

    Tapi apa-apa pun pujian harus diberikan pada skuad Harimau Muda sebab berjaya membuat kami yang pi tadi bangga dan teruja. Macam aku, time orang ramai duk bersorak Malaysia!Malaysia!Malaysia! huh! terpacak bulu roma aku, tambah-tambah part kat tekuk tu. Bila player duk buat attacking memang saat paling best!.





    Mungkin ada orang pertikai, tak best sebab tak ada gol, rugi la pergi. Well bagi aku kalau nak tengok game yang banyak gol baik pi tengok ragbi dak pun pi tengok basketball. Kira okey la HM tak dibolosi banyak gol. Tak kan nak HM kena bantai kut, bila dah kena banyak-banyak kata Malaysia main macam taik la, kalau Malaysia berjaya kalah sikit, kata Chelsea main macam taik. Aku serious tak paham.Bullshit to you guys yang kata demikian.

    One more thing, kalau hampa perasan semua gambaq yang aku letak nie, semua gambaq tiket ja. Hehe, sebenaqnya aku terlupa nak bawak kemera so tak dak la gambaq. Hanya mengharapkan gambaq dari sepupu aku bila dia upload nanti. Time aku bersalam dengan Drogba pun aku tak ambik gambaq(sumpah ada)



    Anyway welcome and thanks.



    p/s: alamak esok pagi-pagi buta kui 4.30 dah kena pi subang airport.

    Thursday, 21 July 2011

    UNIKL ISE dan McD

    Assalamualaikum
    dan Selamat sejahtera.


    hopefully aku tak payah study hard!



    Yes, entry aku kali nie masih perihal Unikl ISE. Sebelum tu, give a clap for me!. Kerana secara rasminya aku telah menjadi pelajar Unikl ISE setelah aku mengangkat ikrar dan juga telah selesai melalui minggu orentasi.

    Terus terang aku cakap, aku memang tak pernah suka program-program macam nie. Kalau boleh nak ja aku masuk kelas terus tapi apakan daya. Orentasi yang berlangsung dari Ahad lepas sampai Rabu sedikit sebanyak mencorak kehidupan aku minggu nie.

    Macam biasa, akan ada dibahagikan kumpulan, kemudian di berikan tugasan pertama iaitu mencipta nama kumpulan, logo, motto, misi visi, dan lain-lain.

    Aku memang alah sikit part-part nie. So aku diam ja. Tapi aku menjadi rancak bila part game explore race, aku berlari sana sini. Time tugasan membuat persembahan aku dah tak senang duduk dah bagi idea juga sebab aku tak mau jadi lead actor. Haha.

    Jadi untuk aku orentasi kali nie really make my day walaupun ada few things yang aku tak suka contohnya bila fasilatator program tu layan aku dan semua macam budak-budak baru nak diploma ja. Kami students degree kut brader fasi and sister fasi oit!. Plus, aku dapat la juga kenal berapa-berapa pelajar lain dan juga dapat usha-usha aweks sekalian.. He.

    Banyak juga maklumat aku dapat macam, urusan MARA, urusan transfer kredit  paper, urusan subjek drop or add dan macam-macam lagi. Alhamdulilah dah selesai. Cuma masalah sekarang nie, aku tak dapat rumah sewa lagi. Aku tak dak hal sangat, rumah aku dah kat area universiti ja kesian kat kawan-kawan aku.




    Now about McD. Aku rasa hampir 3 bulan aku tak menjamah mana-mana hidangan dalam menu restaurant fast food nie. Jadi sekarang aku rasa kebuluq nak makan. Esok GCB mungkin for lunch. Hehe. Walaupun aku taw tak besar mana pun burger nie. Tapi tah aku rasa macam nak telan ja esok.Btw minggu depan dah start kelas. Huh!


    Sekali lagi hopefully aku tak payah study sampai macam nie





    p/s: Esok kemungkinan aku dapat pi tengok game CHELSEA! Walaupun aku tak dak tiket lagi.

    Sunday, 17 July 2011

    Hai esok hari!

    Assalamualaikum



    Yup aku taw esok(siang nanti) ari paling best, aku pun taw esok weekend, aku pun taw esok hampa semua nak pi berseronok, sebab esok hari Ahad!!.



    Tak mau cerita panjang sebab esok(siang nanti) aku kena menghadirkan diri untuk mendaftarkan diri di Unikl ISE!.

    Tak taw pasal apa, aku tak excited langsung, Like seriously aku tak rasa apa-apa. Rasa macam nak pi beli McD ja pun. Time nak buat ujian JPJ lesen kereta lagi aku nervous and excited. Masa diploma jangan tanya la, ketaq lutut tak kata apa dah.

    Tapi untuk hari esok, aku hanya menanti dia tiba. Mungkin juga ada beberapa masalah yang timbul dan belum lagi selesai seperti, rumah sewa aku tak jumpa lagi kut!, Nak duk mana nanti?. Contoh yang lain, aku masih menulis entry nie, padahal lagi berapa jam ja lagi nak pi daftar. WTH betui. Mungkin juga aku masih kecewa, sebab aku tak cukup pandai nak masuk IPTA. Hmm.. Tahniah sapa-sapa yang dapat pi IPTA! Hampa semua bijak!

    But hopefully esok aku dan juga rakan-rakan yang lain berjaya cari rumah sewa dan juga mood aku untuk jadi DEKAN(poya ja) akan mai balik!!. So guys and girls wish me luck and doa-doa la yang terbaik untuk aku dan untuk rakan yang lain. Walaupun entry aku kali nie macam ciba*!.


    Anyway Welcome to my blog and thanks

    Wednesday, 13 July 2011

    UUM vs UNIKL ISE

    Assalamualaikum
    dan Selamat Sejahtera


    Wahai readers yang berilmu dan bijaksana.

    Lately ni ada satu persoalan yang bermain difikiran aku. Masuk ja bulan 7, kepala aku dah hampir serabut. Tapi tak serabut macam haikal kut. Especially 8 hb julai, time aku duk makan ada satu msg masuk menyatakan, semak keputusan ke IPTA mulai jam 12 tgh pada 15 July. Adoi bertambah serabut. Time nie dah jadi haikal. Dah gosok kepala dah.

    Entry nie bukannya aku nak compare antara dua IPT yang terbaik kat Malaysia nie. Tapi antara pilihan yang perlu aku buat. Perbandingan antara dua diatas.



    UUM memang antara business school yang terbaik kat Malaysia nie. Kalau pelajar yang berjiwa business macam aku nie, kira sesuai la sangat. Aku taw 15 nie baru boleh check keputusan dapat ka dak. Tapi aku rasa macam aku boleh. Ya memang susah nak dapat, aku taw. Member aku yang 3.9+ CGPA lepasan poli pun kena buat rayuan. Aku taw diploma aku just 3.++ ja, but still aku yakin aku akan dapat. Mungkin sebab dari 4 pilihan, 3 daripadanya aku pilih UUM. Tapi kalau dapat aku terpaksa buat keputusan atas beberapa faktor.


    Pertama adalah pasal loan/pinjaman. 


    Sebelum nie aku ada contract dengan MARA. Ada orang kata. "ala dah ada MARA dulu try la sambung balik". Yes I can! But kalau aku sambung kat UUM, maybe aku tak akan dapat full loan, bermakna aku tak akan dapat elaun tiap-tiap bulan seperti time dulu-dulu. Lagi teruk kalau aku apply then tak akan dapat langsung. Aku dah tanya pegawai MARA sebab apa aku maybe tak dapat. Dulu sepatutnya aku tak dapat loan full, hanya dapat untuk yuran pengajian sahaja. Jadi kali nie mungkin aku akan dapat pinjaman yuran pengajian sahaja salah satu sebab UUM adalah IPTA dan berdasarkan kursus yang aku mintak tu aku akan ditempatkan kat di UUM Sintok, bermakna kos sara diri amat rendah berbanding kat Kuala Lumpur. Memang murah aa area-area sana kan.   Jadi peluang aku nak dapat full tu agak tipis. Tak mungkin aku nak apply loan PTPTN.. Tak mungkin!

    Kalau aku memilih UNIKL ISE, yang mana aku dah dapat tawaran. Soal loan memang tak dak masalah(sepatutnya la). Dapat full loan alhamdulilah sebab satu kenikmatan. Tiap-tiap bulan dapat duit memang best kan. Kalau PTPTN tu..... (sapa yang ambik loan PTPTN faham la).


    Taraf pengiktirafan 


    Unikl memang a well known  IPT dalam engineering. Tak payah pertikai la. Tapi kursus yang aku nak ambik nie agak janggal dengan Unikl. Maksud aku janggal kepada orang ramai (bukan student ISE yang sedia ada). Islamic Finance kat Unikl? Yup Unikl. Dah ada dah orang yang pertikai tentang pengiktirafan untuk kursus nie. Aku dah check dengan MQA, memang ada pengiktirafan dari pihak depa. Cuma pengiktirafan dari pihak ramai. Especially bila nak interview kerja. Sure interviewer akan tanya degree lepasan mana nie. "Unikl encik" jawap aku. "Ha Unikl ada Islamis Finance?". Hmm.. Tapi tu tak menjadi masalah pun untuk aku. Hanya untuk segelintir rakan-rakan aku. Untuk pengetahuan selalunya sektor bank tak tanya pun lepasan mana.

    Masuk UUM memang gempaq la jadi student kat sana. Kat sini pun aku apply islamic finance gak. Orang tanya, "oit hang study mana?"  "UUM". "Dahsyat noh hang".  So kalau nak pengiktirafan seperti berikut sila kan(tu yang kepala otak aku duk pikiaq).

    Kursus yang ditawarkan

    Unikl aku dah dapat Islamic Finance yang mana memang aku nak.
    UUM kalau aku dapat Islamic Banking and Finance memang aku pi.

    Sosial Life

    Sapa yang tak taw, UUM Sintok tu agak ulu. Ehh, sat memang ulu. Bukan nak kutuk tapi memang. Maksud aku ulu bukan tak dak jalan tar,bukan tak ada elektrik atau ayaq ada semua tu cuma.. Well you know better sapa yang study kat sana. Tapi aku tak kisah betui-betui aku tak kisah. Aku sambung study kat UUM bermakna aku akan balik ke tanah tumpah darah ku. Negeri Kedah beb! Negeri kesayangan ku. Tapi tu la..

    Unikl ISE pulak well betui-betui kat KL. Hiburan bersepah kat sini, nak yang very sosial pun senang ja nak cari. Tapi untuk aku yang kurang bersosial nie ok la sekadar pi tengok wayang, main bowling, main ice skating dan juga lepak dengan members sekalian. Aku taw kat Jitra ada wayang, tak cukup boleh pi Aloq Star ada 3D lagi lani nak pi Perlis tak dapat la wayang. But kalau nak compare dengan GSC One Utama tak dapat la nak lawan.

    Ehh sat, hang nie nak pi study ka nak pi enjoy. Hmm.. Tersasul pulak. Terus terang aku lebih suka kat KL. Suka dengan sosial life kat sini. Maksudnya orang-orang kat sini lebih mengejar masa berbanding kat sana(ini fact), involvement speaking English lagi meluas kat sini, fasa rana public transport boleh dikatakan bagus(tak pakai kereta pun boleh travel), peluang pekerjaan pun banyak tu pun kalau mau kerja kat KL la. Cuma kat sini dugaan lebih banyak aku rasa.

    Hostel

    Kenapa aku bangkitkan soal nie, Unikl ada menghantar surat pemberitahuan tidak dapat menyediakan hostel bagi intake July 2011 untuk ISE(lelaki sahaja, pompan tak payah nak kalut). Tapi pihak Unikl yang baik hati ada menyediakan khidmat untuk mencari rumah sewa. Aku dan geng aku telah tolak pertolongan nie. Sebab sewa agak mahal. So nak kena cari rumah sewa pulok doh!

    Bagi UUM aku rasa tak dak hal la kut. Kampus besaq kut. Tak kan la tak dak. Cuma aku selalu dengaq ada masalah ayaq tak cukup. Betui ka?. Huh! Masalah gak tu, pi kelas tak mandi, nak membuang awal pagi terpaksa tangguh dak pun nak basuh baju tak dak ayaq.

    Family Things

    Dulu time awal Diploma boleh kata 2 minggu sekali aku akan balik Kedah. Rindu kat mak pak tak boleh bendung (cis kononnya). Tapi lani bila mak pak aku dah pindah ke Kota Damansara bermakna kalau aku pi study kat UUM sure benda sama akan berulang cost semua tu. Ya aku taw family aku yang lain pun ada kat sana, tapi sememangnya kita lagi rapat dengan our own family rite. Sebab lain kalau apa jadi kat family aku, i'm rite there. Dekat. Bukan nak mintak apa-apa terjadi tapi kita tak taw apa akan jadi. Kalau mak aku kena pi outstation sampai seminggu boleh la aku tolong hantaq adik aku pi sekolah and ambik. So faham-faham la I'm trying to help my family.

    Kawan-kawan


    Ramai kawan-kawan aku dari kolej nak masuk Unikl. Huh! Lega rasanya. Dah kenai orang senang sikit. Nak tiru assignment pun boleh, nak mintak tolong buat assignment pun senang sebab dah ada kaki yang kita kenal. Dah kenal senang sikit segala urusan, ragam pun dah taw.

    Kalau masuk UUM kena la jadi ramah kembali, "Hai, nama aku Dan, nice to meet you". Bukan aku tak suka dan bukan aku tak reti but agak sukar la permulaannya. Aku bukan tak ramah, tapi aku agak pemalu sebenarnya.





    So readers tolong bagi pendapat pasal hal nie. Jangan kata aku nie tak mau merantau ka apa, tapi aku dah agak puas merantau dalam Malaysia nie. Lupa nak habaq aku register Unikl 17/07 nie, so tak adil dengan tarikh dapat keputusan UPU. Kalau sambung di Unikl ISE di mana ilmu di laksana (where knowledge is apply) dan kalau sambung di UUM di mana ilmu perlu berbudi dan berbakti dengan orang i guess..

    Kawan aku ada cakap belajar la kat mana-mana pun sama tapi kalau belajar tu main-main tak guna gak. He got a point there. IPTA senang nak mohon kerja dengan kerajaan, manakala IPTS(betul ke Unikl Ipts?) nie susah sikit nak kerja dengan kerajaan. Target aku bukan nak kerja pun dengan kerajaan. Tak mencabar mak aku cakap. Kerja senang I guess.


    Anyway Welcome and thanks

    Tuesday, 12 July 2011

    Salah guna kuasa 1

    Assalamualaikum
    dan Selamat Sejahtera


    Salah guna kuasa,


    Entah kenapa cikgu meminta aku untuk menyiapkan dewan semperna majlis ceramah anjuran unit kaunseling.
    Aku tak kisah sebenarnya, sebab aku suka. Masa nie la nak "buktikan baktimu" tepat betui dengan motto sekolah menengah aku. Lagipun kerja senang ja, susun-susun kursi settle aa.

    Tapi aku fikir juga tak kan aku nak buat sorang, huh! Basah gak ketiak nanti. Bukannya kecik dewan tu. Nak mintak tolong si penolong ketua pengawas tu dia tak mai pulak hari tu.Cikgu pulak pesan jangan ajak ramai sangat orang tolong, nanti duit upah kena bahagi dengan ramai orang walaupun bukan aku mintak. Then masa rehat aku dah set dengan Li, nasib badan dia mau tolong aku. Anak penolong cikgu kanan sure balik lambat sekolah jadi mau tak mau dia kena tolong la.

    Seperti biasa loceng terakhir bunyi kelam-kabut la budak-budak keluaq dari kelas. Cukup masa semua mau balik ke rumah la kononya. Aku buat relax ja seperti biasa, tunggu Li abis kelas ajak dia pi makan dulu. Kalau makan kat kantin aku pasti dapat pilih menu lauk dari bahagian cikgu. Budak-budak lain jangan harap la. Sebab aku pakai baju biru dan Li tu anak penolong kanan memang tak dak halangan la nak memilih pun. Nasi ayam kami special sikit nak nasi minyak ja, ayam madu pulak tu, kadang-kadang cikgu pun kalah. Ayaq minum biasa-biasa sudah la. satgi dalam sejam dah nak buang.



    Settle makan tengahari aku dengan Li pi sembahyang Zohor dulu. Tu pun dah selesai, kami dengan bersemangat melangkah ke dewan. Kami masuk ja dewan tengok dinding-dinding kelas dah di tarik keatas. Huh! Senang kerja. Li pun pi usha bahagian pentas dewan, tak semak sangat dia kata. Kami pun dengan pantas pi ambik kerusi plastik belakang kat bilik belakang dewan. Masa tu aku gagah lagi, boleh la angkat dalam 10 bijik. Li angkat biasa-biasa ja. Jadi nak bagi percepat kerja, aku dengan dia tag-team la angkat 20 bijik sekaligus.

    Aku tengok Li relax ja lipat lengan baju, tie dah selamat digulung bubuh dalam poket seluaq.
    Aku agak tercabar la, sebab masa tu PK Hem ada buat peraturan gila yang menyatakan pengawas tak boleh melipat lengan baju dan melonggor pun tali leher.Disebabkan terlampau panas aku pun ahh! buang tie, baju bukak butang atas sikit, lengan baju lipat. Tengah hari kan buat kerja. Elok ja aku buang, boleh pulak PK Hem lalu teguq aku, siap panggil lagi.

    "Awak nie kenapa tak pakai tie! Tu lengan baju pasai apa naik sampai atas!?." Muka nak bengis ja.

    "Assalamualaikum cikgu! Saya duk buat kerja dalam dewan tu, angkat kerusi nak dekat seratus lebih tu, duk lap lagi tiap satu pulak. Kotoq aa baju dengan tie saya nie. Tie dah la tak boleh kotoq." Dia tanya dua soalan aku balas bertubi-tubi.

    "Hmmmmm, baiklah kalau macam tu. Alasan awak boleh diterima" aku taw puan PK Hem tak boleh hukum aku lagi.


    Tiba-tiba Li muncul dari belakang, baru keluaq dari jamban kut. Aku usha tengok dewan, huh! Banyak lagi kut kerusi nak kena susun. Aku dengan Li mesti tak dan nak selesai semua tu sebelum pukui 4 petang. Aku ambik la angin sat kat block A yang menghadap padang. Aku ada nampak tiga orang budak duk sembunyi belakang stor sukan. Aku pun guna la kuasa aku sebagai seorang pengawas. Tiga-tiga aku panggil. Sorang tu dah ketaq lutut dah, sorang lagi dah berpeluh dah, sorang lagi duk maki kawan dia aku rasa.

    "Hampa ponteng kelas apa nie?" Garang ja aku tanya.

    " Err, Abang kami nak pi bilik ayaq sat." ceh nak tipu kaki ronda boleh

    "Awat nak kencing sama-sama ka? dah tak payah nak tipu aku. Hampa tingkatan berapa?Kelas apa?" Tanya nak macam polis ja.

    Semua jawab tingkatan 1, kelas 1A5 kalau tak silap aku. Tingkatan 1-2 sekolah petang zaman aku.

    "Nie hampa semua mai tolong pun baguih. Angkat kerusi susun elok-elok, lap bersih-bersih" Aku pun terpikiaq idea yang bernas tu.

    Depa angguk tanpa rela. Takut kalau tak tolong satgi kena bawak pi cikgu displin pulak.

    Li sememangnya bersetuju dengan aku. Ringan la beban kami. Pentas tu pulak kami kemas. Dalam masa 15 minit budak-budak tu settle semua susunan kerusi. Ada pulak yang tanya dapat upah dak. Aku pun pi la beli ayaq sirap 5 bungkuih



    Semua dah abih telan ayaq sirap. Kerongkong pun dah sejuk. Aku suruh budak-budak ikut aku dengan Li pi bilik cikgu-cikgu kanan. Bukan apa pi ambik sofa nak letak kat pentas dewan. Buat dua orang memang tak dapat la. Bukan ringan dan murah. Sekali jatuh rosak gua gak nak kena ganti.

    Ada budak-budak tu ternyata ringan la beban kami dua. Daripada depa ponteng buang masa, baik tolong aku, bermakna tolong sekolah juga kan.

    Dalam pukui 3.30 petang semua kerja selesai. Tunggu majlis esok ja. Budak-budak tu aku nasihat pi la masuk kelas. Jangan bagi kecewa mak dan ayah. Ok la depa tiga dengaq. Aku dengan Li duk relax-relax dulu dalam dewan.

    Elok kami nak blah ja, ada budak lari mai kat kami. Dia berhenti depan aku, nak cakap tapi tercunggap-cunggap. Aku tunggu ja bila dia nak boleh bernafas elok-elok. Aku kenai budak nie. Tak sempat dia nak cakap, cikgu KH aku mai dengan dua lagi budak, sorang tu dah kena pulaih telingga, yang sorang lagi cikgu dah pegang tengkuk.

    " Nie, budak-budak nie kata depa mai tolong hang persiap dewan, betui ka Dan?" Cikgu Saat jarang muka bengis macam tu.

    Aku saja duk tengok muka budak-budak tu biaq bagi lama sikit.

    "Abang, jangan duk buat tak kenai kat kami nie" Merayu betui budak yang kena pulaih telinga.

    "Cikgu betui la tu, depa ada tolong kami tadi. Saya yang mintak tolong." Kesian pulak aku nak perkena budak-budak tu.

    Cikgu Saat dan-dan lepas dua budak tu. Dia kata nasib baik depa tak tipu dia. Lepas tu depa blah. Aku dengan Li gelak sampai ke rumah masing-masing aku rasa la.

    Ha guys and ladies, nampak dak salah guna kuasa yang selalu aku terguna. Tapi bukannya aku pakai baju biru kat sekolah aku pi paw duit orang. Tu zalim sangat kut ambik hak orang mana boleh macam tu. Tapi hampa judge la salah guna kuasa aku tu baik ka atau tak baik.





    Anyway Welcome to my blog and thanks















    Saturday, 9 July 2011

    KL Hamster pulak

    Assalamualaikum
    dan Selamat Sejahtera


    hamster pulak beraksi!


    Well aku bet ramai yang dah tengok KL Gangster kan. RM 12 juta kan kutipan(correct me if I'm wrong).
    Agak rugi la kalau orang-orang yang selalu tengok wayang tapi tak tengok filem nie.

    Tapi aku bukan nak cerita pasai KL Gangster sebab hampa pandai-pandai la judge filem nie best tera mana.
    Aku saja nak tunjuk sedikit hiburan kat hampa semua.







    Banyak lagi video yang best-best hasil brader kyo nie. So enjoy the videos!
    (Agak bangga ada budak sekolah aku boleh buat macam nie)




    Anyway Welcome to my blog and thanks

    Friday, 8 July 2011

    First Time Sembahyang Jumaat!

    Assalamualaikum
    dan Salam Sejahtera



    How are you my readers sekalian.. Moga-moga dikurniakan kesihatan dan keimanan.

    Ya entry kali nie masih bab sembahyang Jumaat but first hampa pi dak tadi sembahyang Jumaat? (persoalan khas untuk lelaki-lelaki macho).
    Kali nie aku tak akan membebel lagi seperti entry nie, betui aku tak akan punya. Hanya ingin bercerita sama lu orang.

    Seperti biasa setiap hari Jumaat aku akan pi masjid untuk menunaikan kewajipan aku. Kadang-kadang tu dengan family aku,kadang-kadang tu dengan rakan-rakan aku, kadang-kadang tu dengan rakan-rakan sekerja aku dan kadang-kadang tu pi sendiri ja seperti hari nie.

    Disebabkan aku seorang ja, jadi aku boleh la pi awai sikit (awai la sangat). Masjid kuning kat rumah aku tu selalunya parking cepat penuh, aku terpaksa la parking kereta dengan mem'blocking' kereta orang lain. Lain pilihan kat luar kawasan masjid. Memang jauh la.

    Aku taw kalau aku duduk kat level bawah mesti agak panas nanti, walaupun air-con bercambah (banyak).So aku duduk la kat level atas, nie air-con memang atas kepala ja.. Huh! Sejuk beb. Dalam 5 minit muncul la wajah-wajah yang aku kenali, kiranya geng-geng atas la nie. Malangnya depa nie semua tua-tua dari aku. Ada la juga muka-muka yang aku tak pernah nampak.

    Kemudian lepas 10 minit aku duduk, mai la sorang brader nie dengan seorang mamat Cina,selalunya dia seorangan ja hari nie ada teman pulak. Dia dan mamat Cina nie sembahyang la sunat awal masjid, macam mana aku taw? Sebab aku dengar brader tu ada bisik kat mamat Cina tu niat solat sunat awal masjid. Cara dia sembahyang memang agak pelik, seriously! 100% mamat Cina tu ikut brader tu. Time solat sunat awal Jumaat pun sama gak. Pak cik sebelah aku dah pelik dah. Dia kata kat aku apa jadah budak tu sembahyang macam tu. Aku pun geleng kepala. Pak cik nie pun apa jadah cakap dengan aku time orang dah nak sembahyang Jumaat.

    Habis sembahyang Jumaat dan doa, pak cik sebelah aku cepat-cepat pi kat mamat Cina yang ada di depan kami. Kononya mau tegur la kut. Aku pun follow la. Saja nak menyibuk.


    "Hoi budak apa pasai ko solat macam tu? Ko islam ke?" Selamba rock ja pak cik tu redah.

    "Nie first time saya solat Jumaat" Jawab mamat Cina tu sambil muka tunduk ke bawah.

    "Pak cik relax aa, tak payah aa nak tegur macam nie" giliran aku pulak. Sebab aku rasa mamat Cina nie mualaaf baru nie.

    "Ko diam aa budak!" Sambil tenung berapi kat aku.. Damn punya pak cik sure sembahyang tadi tak khusyuk.

    Akibat kekecohan pak cik tu, ramai la pulak berhimpun sama.

    "Ko nie kafir apasal ada kat sini!" pergh ada pulak orang tua lain yang menyampuk.

    "Assalamualaikum, dia nie memang kafir, tapi dulu. Sekarang dia nie sedara kita! Mualaaf baru! Tegur la elok-elok sikit orang-orang tua oit" hero dah sampai, iaitu brader yang bawak mai mamat Cina tu sembahyang.Selamba ja dia balas.


    Ha, memang sah tekaan aku. Dia memang mualaaf! Secara rasminya dua hari lepas dia memeluk agama Islam. Jadi Jumaat nie memang first time sembahyang Jumaat dia nie. Aku pun apa lagi pi kat dia sua tangan salam dan ucap tahniah! Ada dua tiga orang pak cik yang buat macam tu depa semua bangga dengan mamat Cina tu sambil kata "welcome to this big family". Mamat Cina tu pun menangis tanda teharu kut! Pak cik- pak cik yang nak tegur kononnya tu, terus memeluk Mamat Cina tu dan meminta maaf. Teriak lagi la mamat Cina tu. Brader tu pun ramai orang yang puji dia. Yela nak tarik orang masuk Islam bukan senang.

    Sebelum aku blah dari scene tersebut. Aku ada cakap kat mamat Cina tu, " It's not easy becoming a new muslim, but it's really worth becoming a great muslim". Tak taw pasai apa aku boleh cakap macam tu.  Jadi sedara baruku aku doakan agar hang ditambahkan keimanan dan dipermudahkan segala urusan untuk menjadi seorang muslim yang lebih agung.

    Aku pun turun la dari level atas tu, sambil nak pi kat kereta tu aku usha la kambing golek sat, nampak sedap kut!. Tapi aku taw poket aku dah kosong dah. Tak pa next week boleh kut pekena menu favorite tu. Jalan punya jalan jumpa pulak orang bawak guni jual durian bau bukan main mengoda. Huh! Next time maybe. Sampai kat kereta, elok aku nak bukak pintu kereta ja.


    "Abang, nie kereta abang ke? Ayah saya pesan lain kali datang awal. Baru boleh parking cantik sikit" sambil tunjuk kereta aku duk block kereta pak dia.


    Aku pun angkat tangan kat pak cik naik BMW tu, nasib baik tak terangkat satu jari ja. Apa-apa pun memang salah aku. Terus blah.

    Sebenarnya entry nie khas untuk Muhammad Daniel Chan, give me a call kalau hang ada apa-apa persoalan tentang Islam aku boleh tolong setakat apa yang aku mampu ja bro,walaupun aku taw hang tak baca blog aku. Juga satu peringatan untuk readers yang lain supaya menghargai Islam anda, jangan hanya sekadar atas nama ja. Plus orang-orang macam pak cik diatas, jangan mai langgar ja tanya dulu..


    p/s: Daniel Chan tu dah sunat 2 minggu sebelum dia masuk Islam


    Anyway Welcome to my blog and thanks

    Tuesday, 5 July 2011

    Asking entry

    Assalamualaikum
    dan Selamat Sejahtera


    Hai readers yang pemurah hati dan sangat baik! Anda semua sihat ke?
    (Bila nak follow blog aku nie)


    Terang-terangan ayat kat atas ayat mengampu.

    Entry nie aku tak mau tulis panjang-panjang. Just want ask you guys something.
    Terus terang aku nak mintak tolong yang ikhlas.

    Sapa-sapa yang tinggal di Sentul, Jalan Ipoh, Titiwangsa mahupun Kg Baru.
    Hampa semua boleh tolong dak usha mana-mana apartment/rumah yang nak bagi sewa bermula bulan July nie.
    Seriously aku nak pindah cepat-cepat.

    Tak kisah la apartment tu ada swimming pool ka, tak dak ka. Janji ada 3 bilik at least. Lif kena ada la..
    Kalau yang berjaya cari kat aku tu, aku bagi la upah, sekupang ka, dua kupang ka. Tengok la macam mana okey..

    Tu ja pertanyaan aku. Please help me readers yang hansem-hansem dan lawa-lawa nie. Terima Kasih aku ucapkan dahulu.


    Anyway Welcome to my blog and thanks

    Monday, 4 July 2011

    Aw: Sembahyang Jumaat = Berdating

    Assalamualaikum
    dan Selamat Sejahtera


    Hai new readers yang macho and existing readers yang lagi macho! Sebenarnya entry nie untuk macho man ja, tapi untuk aweks yang lawa-lawa pun boleh.


    Sembahyang jumaat = berdating? Mesti ada yang tertanya apa kena mengena antara dua aktiviti nie.
    Well aku tak akan habaq kat awai-awai entry nie. So baca carefully ok..

    Ramai antara kita yang suka berdating kan? Terutamanya hang kan bro! Hang la bro! Especially mai time weekend ramai la yang akan berdating, tak percaya jom kita pi One Utama ka, Pavillion ka, Sunway Pyramid ka. Dataran Pahlawan kan.Mesti ramai kan. Okey berdating dalam entry nie lebih kepada yang belum berkahwin maknanya berdating secara haram la nie.. Bukan aku nak galakan berdating ye bro. But Just compare the similarity guys.




    Seminggu sekali je kan sayang..


    Bagi orang yang sibuk macam aku nie ( err dulu-dulu kala la) hampa mesti tak dak time nak berdating dengan aweks tiap-tiap hari kan. So at least seminggu tu ada la sekali kan. Mau tak mau kalau dah berahi rindu sangat tu mesti mau jumpa right? Sila angguk kepala dulu. Okey apa yang samanya dengan sembahyang jumaat? Kalau hang bijak mesti hang dah taw, ya betul! sembahyang jumaat pun seminggu sekali ja! Yela jumaat ada satu hari tu ja! Sembahyang jumaat telah difardukan dan diwajibkan keatas lelaki muslim yang hansem-hansem termasuk aku. Well susah sangat ka mau pi masjid tu?.

    Jumpa aweks kadang-kadang tu tiap hari tak dak hal pulak.. Nie sekali seminggu ja wei! Sila la pi! Yang tiap-tiap hari pi tu gua respect sama lu!!! Tapi pi untuk sembahyang la bukan pi curi seliper. Ada juga trend yang "ala last week aku dah pi, hari nie aku tak mau pi la". Okey bagi middle finger depan muka dia kalau cakap macam nie. Benda yang wajib tetap wajib bro! Cuba la hang try jumaat lepas hang dah tak pi, jumaat yang dua minggu lepas pun hang tak pi juga, tapi minggu depan hang nak pi sebab tak mau la bagi cukup tiga kali tak pi masjid satgi Allah tutup pintu hati tu ( taw takut) Kalau plan hang nie berjaya boleh la gagah sikit tapi kalau next week tu mai hari khamis, Allah tarik nyawa hang! Apa pun tak boleh! Lu jawab la sendiri


    Rasulullah S.A.W. telah bersabda:

    “Menghadirkan solat jumaat itu adalah kewajipan setiap orang yang telah cukup umur baligh”.
    (Riwayat An-Nasa’i)



    On time please honey/ Jangan lambat taw sayang..


    Ayat nie aku rasa dah biasa dah aweks-aweks kita peringat before pi berdating. Well ramai akan cuba sebaik mungkin datang awal ke tempat yang nak ber'romance' and ramai juga yang tak memenuhi tuntutan aweks hampa nie. Janji melayu biasa la. Dalam bab nie, ramai antara hampa yang gagal memenuhi tuntutan Allah iaitu pi awal ke masjid. Maksud awal disini ialah sebelum azan yang pertama at least sebelum khutbah bermula. Kadang-kadang tu aku nak backhand ja kawan-kawan aku yang duk buang masa nie. Soal lain aku tak kisah sangat but bab-bab jumaat nie, sorry la der.. Yela macam mana tak marah kalau ada appointments dengan makhluk Allah tu, adoi. Takut sangat kalau lewat especially guys towards their gf . So guys sila la awal-awalkan kaki tu menjejak kaki kat dalam masjid.

    Tak pa jumaat lepas lewat tu dah jadi sejarah, next jumaat sila awal ok. Plus kalau awal ke masjid tak dak la kelam kabut nanti.Nak cari tempat yang sejuk pun senang, nak buat solat sunat pun tenang, nak berzikir pun boleh (sebelum khatib berkhutbah), plus Allah telah mengutuskan maikatnya untuk mencatat segala amalan baik yang kita lakukan kat masjid tu. Orang yang lambat hadir selepas khutbah dibacakan terlepas la catatan tu (well nie aku tak paham sangat, sapa-sapa tolong habaq sikit apa kisah benarnya)

    So guys if you can  see your girlfriend at the promised time, why can't you do the same with your creator? Ingat hidup nie tak lama.


    Pakai baju lawa-lawa/ Bergaya sakan and wangi


    "Jumpa awek mesti la kena smart bro!" kata kawan aku sambil menyembur minyak wangi Hugo Boss aku kat baju dia.

    " Allah, pi sembahyang jumaat ja pun, nak pakai smart-smart buat apa?" sambil memakai baju Pagoda putih yang selalu dia pakai buat tidoq.

    Keadaan nie aku dah biasa dah, it's happen around me. Come on la bro!. Jumpa awek boleh pulak pakai baju yang cantik-cantik, nak jumpa Allah boleh pulak hang pakai macam tu!. WT Fiat! Pi masjid tu boleh-boleh kan la pakai pakaian yang cantik-cantik, yang urban-urban pun tak pa, tapi kalau ada gambaq binatang, tengkorak or salib tak payah la okey ataupun yang ada tulisan kat pakaian tu.Kalau yang dari office tu at least make sure pakaian tu bersih dari hadas, bawa spare la kain pelekat kat office kut-kut la seluaq tu kotoq. Kenapa perlu bercantik/bersmart ke masjid?. First, Allah tu pencipta kita, ya hang dan aku. second, Apa salahnya untuk sekali seminggu tu kita smart-smart ke masjid(bukanya hang selalu pi pun termasuk aku). Third, bukankah Islam itu agama yang indah, jadi tunjukkan melalui pakaian kita. Dengan awek kita boleh tak kan dengan Allah tak boleh kut.

    Masuk bab wangi-wangi ke masjid. Cuba pi masjid pakai baju yang agak berbau, sumpah ganggu orang sebelah. Kesian depa tak khusyuk sembahyang. Tambah-tambah yang mulut berbau bawang + petai. Huh! Kena sumpah la dengan orang. Sila bersugi kalau boleh, yang urban tu gosok la gigi. Kenapa perlu berwangian ke masjid? Sudah tentu telah menjadi sunah dari Rasul S.A.W. Tapi pakai sekadar bagi hilang bau badan dah la, nie pakai sampai tok imam pun tutup hidung apa citer nie. Pakai minyak atar pun jadi la, satgi pakai Hugo Boss takut was-was pulak.. So next time pi masjid pakai la pakaian yang elok dan suci dari hadas boleh?.


    Sayang I ada hadiah untuk you 


    Ada juga antara kita yang so sweet or romantik kononnya. Every time jumpa awek  hadiah untuk buat awek-awek cair adalah penting. Kalau tak bagi hadiah pun, kita selalunya akan belanja aweks kita tengok wayang or belanja makan and others. Bagi yang gentleman sure akan buat macam tu, kalau yang dak tu malang la aweks depa.

    So kalau dah boleh bagi hadiah or belanja aweks time berdating, apa salahnya time pi masjid pun bawak la hadiah sikit. Hadiah kat sini semestinya derma. Ada tabung duk lalu depan kita tu ataupun ada budak duk bawak guni kecik tu, please la derma sikit. Kalau kedekut sangat pun at least seringgit pun cukup la. Apa salahnya kita menderma sikit bro. Sikit ja pun. Tak makin miskin la oit. Tapi kalau dah kedekut tahap super saiya tu dah tak boleh kata apa la (nanti aku buat special entry untuk si kedekut).

    Dari Abu Hurairah r.a., Rasullah S.A.W. bersabda,
    "Sedekah itu tidak akan mengurangi harta. Allah S.W.T. akan menambah kemulian kepada hambaNya yanf pemaaf. Dan bagi hamba yang tawadhu' kerana Allah S.W.T, Allah S.W.T. akan mengangkat darjatnya.
    (Muslim; Misykat)


    So apa nak takut, rezeki nie tak akan Allah stop untuk kita selagi kita tak stop memberi. Insyallah.


    Ala sayang! Jangan la msg dengan orang lain/ Jangan lah sembang dengan orang lain


    Hmmmm, mesti hampa selalu kena tegur macam nie kan. Bagi yang busy dengan skandal or dengan works ayat tu la la yang tersembur dari mulut aweks manis kita. Time dating please no phone ok?.. Hmm damn pun rules nie. Yang sayang awek sure akan ikut, yang kurang sayang awek tu... No komen. Well persamaan kat sini, ari jumaat lepas aku ada tegur brader sebelah aku, time khutbah jumaat boleh dia duk main phone, msg sapa la tu. Aku tak kisah kalau sat saja dia main, tapi nie setiap kali dia tekan phone mesti bunyi, tot,tot,tot. WTH bro! Aku nak dengaq khutbah la macho!. Sebab tu aku tegur. Tapi dia jawab macam nie.


    " Ala dik, abg msg je pun bukan abg cakap dengan sapa-sapa pun" sambil tersenyum kat aku.


    Aku pun malas nak khutbah dia. Tiba-tiba khatib ada menyebut.


    " Janganlah kamu bercakap-cakap sewaktu khutbah berlangsung, sama ada cakapan kamu itu adalah halus dari bahasa, maknanya disini ialah bermsg atau meng'on9'kan diri kamu"


    Aku tengok brader tu then senyum. Dia terus off phone dan masukkan dalam poket seluaq.
    So bro kalau hang bermsg pun dikira bercakap-cakap dengan orang lain. Sama je la dengan sembang dengan orang sebelah. Kan tok bilal ada peringat maka akan kurang lah pahala bagi mereka yang bercakap-cakap. 


    Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: "Jika kamu berkata-kata kepada kawan kamu ketika imam berkhutbah pada hari Jumaat walaupun dengan perkataan 'Diam', maka laghalah (sia-sia) dia."
    (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).


    Diam ketika khatib berkutbah adalah wajib bro. Kerana boleh kehilangan pahala Jumaat hampa tapi masih sah solat Jumaat hampa. Nie sebab tak mau menganggu orang lain yang khusyuk mendengar khutbah. Tapi kalau ada orang buta depan hampa yang nak terlanggaq tiang tu, tolong la habaq kat dia sat.





    Sayang jangan fikir masalah lain boleh?


    Klise punya ayat again. Time dating jangan la duk buat muka pikiaq masalah. Awek hampa sure angkat kening. Apa nie mai dating duk buat muka tension. Sama la gak dengan sembahyang Jumaat pun. Kalau boleh time sembahyang tu sila la khusyuk alrite bro. Sudah sembahyang, time doa tu la masa nak mengeluh, nak meminta, nak teriak(menangis). Sebab kat umah Allah lagi makbul rasanya meminta dari Allah.


    So guys tu la persamaan bagi aku dalam hal nie. Kalau nak berubah secara terus tu aku taw mustahil. Orang kata slow-slow la. Step by a step. Yang pasti aku bukan ustaz yang berrtauliah. Tapi hanya pandangan aku ja. Salah silap sila la comment. I'm sure will improve my self. Teguran nie juga adalah untuk aku dan hampa yang membaca untuk aweks sekalian sila la berkongsi dengan boy-boy anda. 


    Owh lupa hai readers Germany, hai readers Japan, hai readers USA, and others oversea readers.. Huhu..


    hanyalah hiasan sahaja
    Anyway Welcome to my blog and thanks















    Click la sini

    article menarik